top of page

A koszorúslányok története

Az esküvőkön már megszokott, hogy a menyasszony mellett ott feszítenek a koszorúslányok. Általában egyforma ruhát viselnek és ott segítenek a menyasszonynak ahol tudnak. Azt azonban valószínűleg kevesen tudják, hogy mi ennek a hagyománynak a múltja. Összeszedtünk három történetet, ami megmagyarázza, hogy honnan is eredhet ez a hagyomány.

koszorúslányok rózsaszín ruhában


1. Az ókori Róma

Az ókori Rómában, ahhoz, hogy egy esküvő megvalósulhasson, legalább tíz szemtanúra volt szükség. Akkoriban állítólag pár nőnek pontosan úgy kellett felöltöznie, mint a menyasszonynak, mert ezzel összezavarták a bosszúállú szellemeket, akik szabotálni akarhatták az esküvőt. Talán pont ide vezethető vissza az a hagyomány, hogy ma a koszorúslányok gyakran egyforma, szép ruhába öltöznek.


2. A Biblia

A Bibliában van egy történet, amiben Jákob két házasságot is köt. Ráhel és Lea is magával vitte a cselédjeit a menyegzőre, akik segítségükre voltak az előkészületeknél. Mivel angolban a szolgálólányt maidnek hívjak és a koszorúslányt bridesmaidnek, így könnyű arra következtetni, hogy innen jött ez a szokás.


3. A Viktoriánus kor

Talán a Viktoriánus kor koszorúslányai állnak a legközelebb a megfejtéshez. Az akkori időkben a menyasszonynak olyan női segédei voltak, akik segítették megszervezni a lakodalmat, virágokat szereztek és az arával együtt vonultak be az oltár elé. A mai koszorúslányok a padsorok között vonulva legfeljebb rózsaszirmok dobálnak a földre, akkoriban azonban különféle fűszerekkel és fokhagymával a kezükben sétáltak, hogy elijesszék a gonosz lelkeket, akik árthatnak a friss házasoknak. Még több cikkért és érdekességért látogass el a www.eskuvorendezveny.blog.hu-ra!

Ajánlott cikkek
Legfrissebb cikkek
Archívum
Keresőszavak
Kövess minket:
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page